Followers

Monday, April 13, 2009

matahari episod seterusnya

artikel ini adalah berkesinambungan dari matahari.

langkah penjagaan

seperti yang telah diketahui, setakat ini tiada ubat yang khusus bagi merawati penyakit eczema ini.
namun begitu, bukanlah alasan untuk tidak berikhtiar.
penggunaan steroid berbentuk krim boleh menampakkan kesan positif yang baik dimana lapisan kehitaman dan kasar berjaya dikurangkan. penggunaan krim ini walaubagaimanapun harus dihentikan serta merta bagi mengelakkan kesan sampingan yang mungkin memburukkan keadaan.

seterusnya, adalah penting untuk mengelakkan serangan eczema berulang lagi. beberapa cara telah dicuba

1) sapuan pelindung matahari. disebabkan bahagian tangan adalah selalu terkena pada permukaan lain dan sapuan semula agak sukar dilakukan dengan kerap, langkah ini bukanlah langkah yang berkesan.

2) lindungi dari sinaran langsung cahaya matahari seperti memakai sarung tangan. langkah ini didapati berkesan. tiada serangan baru direkodkan pada bahagian yang sebelum ini sensitif. tetapi serangan mungkin berlaku ditempat yang terdedah kepada cahaya terik matahari.
dikawasan yang lain ini, tiada kesan lama direkod maka serakan ruam adalah secara rawak. setelah diperhatikan dengan lebih teliti, kesan parut baru (mungkin disebabkan sensitiviti kulit tinggi maka walaupun goresan kecil boleh mengakibatkan luka) adalah tompok sensitif yang baru dan dipadati serangan.

3) maka adalah wajar untuk meminimakan luas kawasan kulit yang terdedah pada cahaya matahri bagi mengurangi kebarangkalian jangkitan eczema ini.

pemerhatian masih dijalankan dengan teliti dan setakat ini sinaran matahari adalah faktor tunggal kepada eczema ini, walaupun banyak kenalan yang saya tahu amat sensitif kepada pemakanan dan peluh.

sebarang soalan atau pendapat adalah dialu-alukan.

No comments:

Post a Comment